Vragen? 088 – 77 88 333
info@uwbeheerderbrandmeldinstallatie.nl

Boete bij loos brandalarm

Gaat het brandalarm in uw pand wel eens per ongeluk af? Ook bij een loos brandalarm wordt de meldkamer ingelicht of kan de brandweer binnen een paar minuten bij u op de stoep staan. Als een loos brandalarm vaker voorkomt, dan kan de brandweer u een boete geven. Ook kunt u een boete ontvangen als blijkt dat uw brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie niet maandelijks wordt beheerd.

Wat is een loos brandalarm?

U vertrouwt erop dat uw auto u dagelijks naar het werk brengt. Wanneer u de auto echter nooit onderhoud bent u er niet meer zo zeker van dat de auto blijft rijden. Bij een brandmeldinstallatie is dit net zo. Een loos brandalarm wordt vaak veroorzaakt door slecht beheer en onderhoud van de brandmeldinstallatie. Er zijn daarom regels en verplichtingen opgesteld in de NEN 2654 (Bouwbesluit 2012) voor een goede beheer van uw brandmeldinstallatie of ontruimingsinstallatie. Als het brandalarm afgaat en er is geen sprake van een echte brand, dan spreekt men van ongewenste of onechte meldingen.

Ongewenste melding

Het woord zegt het eigenlijk al, de melding is ongewenst en dus ook niet echt. Het zijn meldingen die gelijkenissen vertonen met een echte brand, maar daar niet het gevolg van zijn. Denk bijvoorbeeld aan het roken van een sigaret of iets dat in de keuken staat aan te branden. Ook las- & soldeerwerkzaamheden vallen onder deze categorie. Als pandeigenaar dient u deze oorzaken zelf op te lossen.

Onechte melding

Dit zijn meldingen die geen gelijkenissen vertonen met een brand en dus onecht zijn. Dit zijn bijvoorbeeld technische problemen zoals systeemstoringen, achterstallig onderhoud zoals een vervuilde melder of beschadigingen aan het systeem. Daarnaast kan een onechte melding ook plaatsvinden als de melder in aanraking komt met stoom van bijvoorbeeld de waterkoker.

Wanneer ontvangt u een boete bij loos brandalarm?

Wanneer u in het bezit bent van een brandmeldinstallatie, is het belangrijk dat u een Programma van Eisen (PvE) van uw brandmeldinstallatie en/of ontruimingsinstallatie laat opstellen. Zo’n PvE moet door een specialist worden uitgevoerd. Hierin staat onder andere omschreven aan welke prestatie-eis uw pand moet voldoen. Er wordt rekening gehouden met de gebruikersfunctie, aantal puntmelders en de risico-klasse van uw bedrijf. Het aantal ongewenste en onechte meldingen (loos brandalarm) verschillen dus per bedrijf. Als u het vastgestelde aantal nodeloze meldingen overschrijft, kan de brandweer u een boete opleggen. Boetes kunnen oplopen van € 1.000,- tot  € 2.000,-.

Heeft u nog geen Programma van Eisen (PvE) en wilt u graag advies? Of bent u benieuwd hoeveel ongewenste en onechte meldingen uw bedrijf mag hebben?

Vul vrijblijvend het formulier in. U ontvangt binnen 24 uur een reactie!

Verminder nodeloze brandmeldingen!

Hoe kunt u ongewenste & onechte meldingen het beste tegengaan? Het probleem schuilt vaak in het niet beheren en/of onderhouden van de brandmeldinstallatie. Volgens de NEN 2654 in het Bouwbesluit 2012 is het maandelijks beheer aan uw brandmeldinstallatie verplicht. De conditie van een installatie kan verslechteren, waardoor er meer storingen voorkomen. Ook beschadigingen of een vervuilde melder zijn veel voorkomende problemen.

Door het maandelijks beheren van uw brandmeldinstallatie & ontruimingsalarminstallatie gaat u dit soort ongemakken tegen. Daarnaast dient u na 4 en 8 maanden een uitgebreide controle uit te voeren. De persoon die verantwoordelijk is voor het beheer en controles aan uw brandmeldinstallaties heeft de functie als Beheerder Brandmeldinstallatie. De Beheerder houdt alle activiteiten bij in een logboek waarmee u kunt aantonen dat uw installatie voldoet aan de gestelde eisen.

Maandelijks beheer uitbesteden

Heeft u geen erkende Beheerder Brandmeldinstallatie in dienst? Wij kunnen het totale beheer aan uw brandmeldinstallatie en/of ontruimingsinstallatie uit handen nemen tegen een scherpe prijs. De controles worden uitgevoerd door één van onze gediplomeerde collega’s. Uw voordeel; een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers, geen omkijken meer én u voldoet aan de wettelijk gestelde eisen die staan beschreven in de NEN 2654.

Neem contact met ons op door het formulier in te vullen of bel 088 – 77 88 333.

Stel uw vraag

Heeft u een vraag of wilt u het beheer aan uw brandmeldinstallatie bij ons uitbesteden?

Dit kan al vanaf € 1,50 p/dag! Vul onderstaand formulier in. Op werkdagen ontvangt u binnen 24 uur een reactie.

Neem contact met ons op! (op wit of grijze achtergronden -> front-end)
reCAPTCHA

25% goedkoper dan concurrenten

Vanaf € 1,50 per dag

Direct na controle een digitaal rapport

NIBHV gecertificeerd