Vragen? 088 – 77 88 333
info@uwbeheerderbrandmeldinstallatie.nl

NEN 2654: dit betekent het voor uw bedrijf!

De NEN 2654 geeft specifieke richtlijnen voor het beheer, de controle en het onderhoud van brandmeldinstallaties in gebouwen. Geldt de NEN 2654 voor uw brandmeldinstallatie en zoja, wat betekent dit voor uw organisatie?

 Wat is NEN?

NEN staat voor de Nederlandse Norm. Daarnaast is het ook de naam van het nauwe samenwerkingsverband van het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC. Normen zijn afspraken die partijen op de markt vrijwillig met elkaar maken over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen.

Wat houdt de NEN 2654 in?

De NEN 2654 bestaat uit drie verschillende onderdelen:

 • NEN 2654-1: Brandmeldinstallaties
 • NEN 2654-2: Ontruimingsalarminstallaties
 • NEN 2654-3: Rookbeheersingssystemen

NEN 2654-1 geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van autonome brandmeldinstallaties in gebouwen zoals kantoren, scholen, verzorgingstehuizen, hotels, ziekenhuizen, scholen en industriële objecten. Een autonome brandmeldinstallatie is een installatie waarvan de apparatuur en de bekabeling niet worden geïntegreerd met andere installaties. Een uitzondering op deze norm zijn de brandbeveilingsinstallaties zoals omschreven in NEN 2535 en C1:2010. 

Een brandmeldinstallatie kan bestaan uit verschillende brandmeldcentrales die met elkaar verbonden zijn door een netwerk. De norm gaat niet alleen over het beheer, de controle en het onderhoud van de brandmeld­installatie, maar ook over de aansturingen van de brandmeldcentrale naar de besturings- en doormeld­apparatuur.

Geldt de NEN 2654 voor mijn installatie?

Geldt de NEN 2654 ook voor uw installatie? U komt dit te weten door onderstaande vragen te beantwoorden.

 1. Is uw brandmeldinstallatie autonoom?
 2. Valt uw installatie niet onder de brandbeveiligingsinstallaties zoals omschreven in de NEN 2535 en C1:2010?
 3. Hangt de brandmeldinstallatie in één van de volgende type gebouwen?
  • Kantoor
  • Onderwijsgebouw
  • Verzorgingstehuis
  • Bejaardencentrum
  • Hotel
  • Ziekenhuis
  • Industrieel object

Wanneer u alle vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is het belangrijk dat uw installatie wordt beheerd, gecontroleerd en onderhouden volgens de NEN 2654.

Wilt u het beheer en de controle van uw brandmeldinstallatie uitbesteden of alleen meer informatie? Vul ons contactformulier in aan de rechterkant! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Ook vertellen wij u graag meer over de NEN 2654, mocht u hier nog vragen over hebben.

Meer informatie!

Wilt u meer informatie over het uitbesteden van de beheerstaken of bent u benieuwd naar de prijs? Vul het onderstaande formulier in.
Op werkdagen ontvangt u binnen 24 uur een reactie!

Neem contact met ons op! (op wit of grijze achtergronden -> front-end)
reCAPTCHA