Vragen? 088 – 77 88 333
info@uwbeheerderbrandmeldinstallatie.nl

Onderhoud aan uw brandmeldinstallatie

De onderhoud aan uw brandmeldinstallaties is enorm belangrijk en iets wat u mogelijk snel over het hoofd ziet. Om het onderhoud voor de brandmeldinstallatie uit te voeren, is het nodig dat de brandmeldinstallatie met regelmaat gecontroleerd wordt. 

Ieder gebouw met een brandmeldinstallatie of een ontruimingsinstallatie moet volgens de NEN2654 maandelijks worden gecontroleerd.  Er zal maar een calamiteit uitbreken en uw brandmeldinstallatie lijkt niet meer te werken omdat deze dermate verouderd is of een storing heeft! De gevolgen hiervan kunt u op voorhand niet overzien.

Soorten controles

Brandmeldinstallaties moeten met regelmaat gecontroleerd worden. Voldoen ze nog aan de wettelijke eisen? Bieden ze genoeg bescherming voor u, uw leveranciers, bezoekers of cliënten? Dit wordt inzichtelijk gemaakt tijdens de controle. De volgende controles zijn verplicht:

 1. Een maandelijkse controle
 2. Een 4 en 8 maandelijkse, uitgebreide controle
 3. Een jaarlijkse inspectie uitgevoerd door een erkend branddetectiebedrijf

Maandelijkse controle brandmeldinstallatie

Tijdens de maandelijkse controle worden de volgende onderdelen gecontroleerd:

 • een visuele controle van de brandmeldcentrale/het brandweerpaneel en de nevenpanelen:
  • werken de optische indicatoren nog op de juiste wijze?
 • de doormeldfunctie voor brandmeldingen door in de installatie een brandmelder in alarm te brengen.

Uitgebreide controle brandmeldinstallatie

Een uitgebreide controle aan uw brandmeldinstallatie vindt plaats na 4 en 8 maanden. Tijdens de uitgebreide controle worden de volgende onderdelen gecontroleerd:

 • Zijn de handbrandmelders goed bereikbaar?
 • Werken alle brandmelders naar behoren? De brandmelders worden visueel gecontroleerd.
 • Zijn er binnen de detectiezones veranderingen in ruimtegebruik, inrichting, ventilatiesysteem of bouwconstructie?
 • Voldoet het huidige alarm organisatieplan nog aan de voorzieningen?
 • Stemmen de bedieningsvoorschriften, installatieplattegronden, blokschema’s, functiematrixen overeen met de werkelijke situatie?
 • Werkt de meldfunctie van alle meldergroepen volgens NEN2654-1?
 • Zijn de rookmelders en thermische melders niet dichter dan 0,3 m (verticaal en horizontaal) in de buurt van stellingen en dergelijke? (Dit geldt niet indien rookmelders en thermische melders onder verhoogde vloeren of boven verlaagde plafonds zijn aangebracht.)

Het beheer van uw brandmeldinstallatie uitbesteden?

Uw Beheerder Brandmeldinstallatie werkt voor kinderdagverblijven, woningbouwverenigingen, kantoren en diverse retailketens. We zijn een onafhankelijk bedrijf en beheren ieder type brandmeldinstallatie of brandmeldsysteem. Onze specialisten zijn allen NIBHV gecertificeerd, waardoor u verzekerd bent van deskundig advies en controle.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul het contactformulier in voor meer informatie of voor een offerte. U ontvangt binnen 24 uur een reactie!

Neem contact met ons op! (op wit of grijze achtergronden -> front-end)
reCAPTCHA