Vragen? 088 – 77 88 333
info@uwbeheerderbrandmeldinstallatie.nl

Opgeleid Persoon: alles over de functie

Een opgeleid persoon is verantwoordelijk voor het beheer van een brandmeldinstallatie en/of een ontruimingsinstallatie in een pand.  U kunt er zelf voor kiezen om een erkend opgeleid persoon in te huren of intern medewerker(s) op te leiden tot opgeleid persoon. UwBeheerderBrandmeldinstallatie biedt beiden mogelijkheden aan.

Wanneer moet u een opgeleid persoon aanstellen?

Ieder bedrijf die in het bezit is van een brandmeldinstallatie en/of ontruimingsinstallatie moet deze volgens de norm NEN 2654 periodiek beheren. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit 2012.

Waar kiest u voor?

Optie 1: Opgeleid persoon inhuren

Iedere maand komt er een opgeleid persoon van een gecertificeerd bedrijf bij u langs om uw brandmeldinstallatie en/of ontruimingsalarminstallatie te beheren. Waarom kiest u ervoor om een opgeleid persoon in te huren?

#1: De kosten zijn ongeveer gelijk
Het is belangrijk dat er minimaal twee personeelsleden opgeleid worden als opgeleid persoon. Hierbij moet u rekening houden met een normaal personeelsverloop. De kosten voor het uitbesteden van het beheer van uw brandmeldinstallatie versus het opleiden van uw eigen medewerkers verschillen minimaal.

#2: Er is geen medewerker beschikbaar
Niet alle medewerkers vinden het beheren van een brandmeldinstallatie leuk naast het vak wat ze beoefenen. De kans dat het beheren van de brandmeldinstallatie daardoor goed en oplettend wordt uitgevoerd is kleiner. Daarom is het in dit geval niet verstandig om van uw eigen medewerkers een opgeleid persoon te maken.

#3: Up-to-date kennis
Het is belangrijk dat de kennis van de medewerkers up-to-date blijft. Wanneer u kiest voor een opgeleid persoon bij een gecertificeerd bedrijf als UwBeheerderBrandmeldinstallatie, bent u verzekerd van een goed onderhouden brandmeldinstallatie. De kennis van onze professionals is namelijk altijd up-to-date.

#4: Het beheer kan vergeten worden
Uw medewerkers kunnen het beheer van de brandmeldinstallatie vergeten door bijvoorbeeld vakantie of ziekte. Vindt er een calamiteit plaats en blijkt dat de brandmeldinstallatie niet goed beheerd is door een opgeleid persoon? Dan riskeert u een hoge boete.

Daarnaast houdt UwBeheerderBrandmeldinstallatie een digitaal logboek bij die u altijd kunt aanleveren bij de brandweer in het geval van een calamiteit. Benieuwd wat de kosten zijn wanneer u een opgeleid persoon inschakelt van UwBeheerderBrandmeldinstallatie? Vul ons contactformulier in en vraag ons voor vrijblijvend advies.

Optie 2: Opgeleid persoon opleiden

U kunt het beheer aan uw brandmeldinstallatie en/of alarminstallatie ook in eigen hand houden. Dit kunt u doen door medewerker(s) intern op te leiden tot opgeleid persoon via onze BMI-OAI cursus. Het is aan te raden om minimaal 2 personen op te leiden in verband met vakanties, ziekmeldingen of onverwachte afwezigheid van één van de twee medewerkers.

Taken van een opgeleid persoon
Een opgeleid persoon voert iedere maand een ‘kleine’ controleronde uit. Na vier & acht maanden moet de brandmeldinstallatie uitgebreid gecontroleerd worden. Via een logboek worden de werkzaamheden bijgehouden. Zo voorkomt u nodeloze meldingen en worden storingen vroegtijdig ontdekt. Volgens de richtlijnen dient een opgeleid persoon in het bezit te zijn van een certificaat BMI-OAI.

Wilt u meer uitleg over de taken van een opgeleid persoon?

Cursusdag BMI-OAI
Tijdens deze 1-dag cursus leren uw medewerker(s) hoe zij de brandmeldinstallatie en/of ontruimingsalarminstallatie moeten beheren volgens de wettelijke richtlijnen. Na een dag bent u of uw medewerkers al NIBHV gecertificeerd als opgeleid persoon.

Ik wil vrijblijvend advies

Heeft u nog een vraag over de functie ‘Opgeleid Persoon’? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier. U ontvangt antwoord binnen 24 uur (tijdens werkdagen). Telefonisch kunt u ons bereiken via 088 77 88 333.

Neem contact met ons op! (op wit of grijze achtergronden -> front-end)
reCAPTCHA