Vragen? 088 – 77 88 333
info@uwbeheerderbrandmeldinstallatie.nl

Rookmelder per 1 juli voor iedere woning verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Voor woningen die na 2003 zijn gebouwd bestond deze verplichting al, maar vanaf 1 juli moeten er ook rookmelders aanwezig zijn in woningen die vóór 2003 gebouwd zijn. Deze verplichting zal ook opgenomen worden in het Bouwbesluit. In dit artikel leest u wat deze verplichting voor u betekent.

Waarom deze verplichting?

Deze verplichting geldt al bijna 20 jaar voor nieuwbouwwoningen en per 1 juli dus voor iedere woning. Deze wijziging van de wet is op advies van de brandweer en gemeenten om de brandveiligheid in woningen te verbeteren.

Waar moet een rookmelder hangen?

Alle woonverdiepingen en afgesloten vluchtroutes van een woning dienen voorzien te zijn van een rookmelder. Een zolder of kelder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft niet verplicht voorzien te zijn van een melder. Uiteraard kunt u hier wel voor kiezen om te zorgen voor extra brandveiligheid.

Bekijk de Rookmelderwijzer van de brandweer en Nederlandse Brandwonden Stichting om erachter te komen hoeveel rookmelders u nodig hebt.

Welke rookmelder moet ik kopen?

Er staat niet in de wet welke rookmelder je moet aanschaffen. Wel moet de rookmelder voldoen aan de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Goedkope rookmelders van een onbekend merk zijn vaak onbetrouwbaar.

Brandweer Nederland heeft op hun website meer informatie over diverse soorten rookmelders.  

Rookmelders bij bedrijven verplicht?

Voor bedrijven gelden er andere regels. In het Bouwbesluit staat omschreven aan welke wet- en regelgeving bedrijven moeten voldoen om de brandveiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan voorschriften om brand te voorkomen met een brandveilige inrichting, aankleding en regels voor de opslag van brandgevaarlijke stoffen. Dus ook hoeveel rookmelders er geplaatst moeten worden.

Is uw bedrijf brandveilig?

Benieuwd of uw bedrijf voldoet aan de laatste wet- & regelgeving uit het Bouwbesluit? Of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.

Bel ons via 088 – 77 88 333 of vul hieronder het formulier in.

Neem contact met ons op! (op wit of grijze achtergronden -> front-end)
reCAPTCHA